Over ons

Wat je over ons moet weten

KSA Ter Straeten is één van de grootste jeugdbewegingen uit Vlaanderen. Je vindt ons steevast elke week op zaterdagnamiddag in de Koude Keuken in Sint-Andries Brugge, onze lokalen vind je aan het speelplein. Als KSA maken wij deel uit van een hele grote groep KSA’ers. KSA, wat staat voor Katholieke Studenten Actie, heeft immers overal in Vlaanderen groepen.

Met de 350 leden die onze groep rijk is samen een spel spelen: dat zou een beetje van het goede te veel zijn. Daarom is onze groep opgedeeld in leeftijdscategorieën. In deze leeftijdscategorieën zitten telkens kinderen van 2 opeenvolgende studiejaren.

 Onze allerkleinsten, dat zijn de Kabouters. Deze kinderen zitten in het eerste of tweede leerjaar. Na de Kabouters hebben we de Pagadders en de Jongknapen. De Knapen en Jonghernieuwers, dat zijn de groepen voor jongens en meisjes uit het middelbaar, gaan jaarlijks kamperen in de Ardennen. Als je denkt dat het hierna gedaan is, dan sla je de bal flink mis! Want na de Jonghernieuwers kan je leider of leidster worden. Eerst word je Aspirant, dat wil zeggen dat je bij alle groepen eventjes leider bent en daarna ben je volwaardig leider. De leiders en oud-ksa’ers zitten ook niet stil: voor hen is er de Hernieuwerwerking. 

Wil jij ook bij die toffe bende? Wil jij je ook uitleven van 14h tot 17h op zaterdagmiddag? En ben je van Sint-Andries en omstreken? Wel dan is KSA Ter Straeten iets voor jou!

We hebben ook een ouderploeg

Wist je dat we ook over een super enthousiaste ouderploeg beschikken? We zijn altijd op zoek naar leden! Met de ouderploeg staan we in voor de organisatie van diverse activiteiten doorheen het werkjaar. We denken hierbij aan het instaan voor de bar op de bondsdag, de jaarlijkse nieuwsjaarsreceptie, paraat staan op de dia-avond, goede raad geven aan de leiding, ...  

Voel je je geroepen? Stuur een email naar ouderploeg@ksaterstraeten.be!

KSA Ter Straeten over de jaren heen

KSA Ter Straeten wordt gesticht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Antoon Lescrauwaet, opa van een huidige ksa-leider, Pieter Leys en André Pollet, priester en eerste proost, houden KSA Ter Straeten in 1942 onder de doopvont. Al snel sluiten zich een 40-tal middelbare scholieren aan, die volgens afspraak met andere Brugse KSA’s enkel uit de scholen Sint-Lodewijkscollege, Sint-Leocollege en de Frères mogen gerekruteerd worden.

KSA Ter Straeten is niet de allereerste KSA. Veertien jaar eerder werd KSA gesticht door de priester Karel Dubois. KSA, wat staat voor Katholieke Studentenactie, is enerzijds een tegenreactie op de Vlaamse beweging en anderzijds gaf het een nieuw elan aan de Katholiek actie. In de beginjaren sluiten zich enkel jongens aan uit de humaniora.

In de beginjaren van KSA Ter Straeten, worden er enkel activiteiten gegeven wanneer er nu meestal geen zijn: in de vakanties en dan nog wel op zondag. 

Historiek van KSA Ter Straeten


In de eerste jaren is het even zoeken naar een lokaal. Dat wordt uiteindelijk in 1943 gevonden bij Martha Van Raefelghem in de Korte Molenstraat. Midden de jaren 1960 vloeit de wijn rijkelijk bij het openen van de Muyse-Cluyse, een leiderslokaal aan de kapel van ’t Boompje.

Zoektocht

Na heel wat omzwervingen belandt KSA Ter Straeten begin jaren 1970 in een boerderij in het Koude Keukenbos. Onder impuls van stichter en ereburgemeester Pieter Leys kocht de stad Brugge het bos en later de boerderij aan. Van de stallen worden lokalen gemaakt en dat merk je wel eens: soms is het er echt een zwijnenboel. Enkel in de vroegere hoeve vind je geen KSA’ers: daar huist nu een Spaanse stier.

In 1996 zet burgemeester Moenaert het licht op groen voor de opening van een nieuw lokaal, zeven jaar later komt daar nog een materiaalkot bij.

KSA Ter Straeten mag dan wel meer dan 60 jaar oud zijn, ze is nog steeds springlevend. Met zijn meer dan 350 leden is onze bond een van de grootste in het Vlaamse landschap.

Meer info over de geschiedenis van KSA Ter Straeten vind je in het boek ’60 jaar KSA Ter Straeten’ van Mathias Chlarie, Sofie Van Damme en Sofie Keersebilck (2003). Het boek kost 25 euro en is nog steeds te bestellen bij onze proost.